Alltid fri hemleverans inom
Enköping & Västerås

Att elda med ved

Elda med rätt ved och spara pengar.

Elda med vedFör att spara pengar och elda säkert gäller det att du hittar rätt ved när du ska elda med ved. Du ska alltid se till att du eldar med torr ved. Med torr ved menas en fukthalt på 20 procent eller ännu lägre. När veden ska användas bör den ha förvarats inomhus i upp till en vecka innan den är lämplig att användas. Torrare ved ger bättre värmevärde vid eldning.

Miljö

Enligt Naturvårdsverket kan eldning med ved vara ett klimatsmart alternativ för uppvärmning av villor, men det är viktigt att man har rätt sorts panna eller kamin och eldar på rätt sätt. Ved är ett biobränsle och det blir inget nettotillskott av koldioxid till atmosfären. Ny skog växer upp och binder koldioxiden i samma takt som ved avverkas och eldas upp.

Eldar man med riktigt torr ved så får man en god förbränning med högt energiutbyte och små utsläpp av luftföroreningar. Kontrollera om du har en god förbränning genom att titta på röken. Vid dålig förbränning får du svart rök med kraftig lukt. Vid bra förbränning är röken i det närmaste osynlig en klar dag.

Ekonomi

Man kan spara mycket pengar genom att byta olja och el mot biobränsle, eftersom vedeldning är ett mycket billigt sätt att värma upp huset. Uppvärmning med ved kostar cirka 15-20 öre per kilowattimme färdig värme, jämfört med oljans 55-60 öre per kilowattimme och elvärmens 55-65 öre.

Ett ekonomiskt alternativ är att köpa färdigkluven ved i stora volymer. Småsäckar som exempelvis säljs på bensinstationer är avsedda för "myseldning" och blir väldigt dyra vid storskalig uppvärmning. Tänk på att fuktig ved kyler eldstaden och har minskat värmevärde. Det är även dålig ekonomi att elda med fuktig ved, eftersom  betydligt mer ved behövs om den är fuktig, än om lagom torrt bränsle används.

Beställ billig blandved!

3 600
4 800 kr
802